"El futur pertany als qui creuen en la bellesa dels seus somnis." ELEANOR ROOSVELT







diumenge, 23 de juny del 2013

REVETLLA A LA PLATJA EN PERILL D'EXTINCIÓ


Com cada any, el dia 23 de juny es celebra la revetlla de Sant Joan per festejar el solstici d'estiu que acabem d'encetar.

Hores d'ara molta gent ja deu estar acabant d'enllestir taules, cadires, fanalets, coets, petards i, evidentment, el cava i la coca de Sant Joan tan típics de la nostra terra. Carrers, places, terrasses i jardins guarnits per celebrar una festa que agrada a gairebé tothom perquè és l'indicador que l'estiu ha arribat i, amb ell, l'alegria del bon temps que sempre anima a gaudir més de la llum del sol.

Cadascú escull quina celebració prefereix, si un entorn més privat o un de més públic, depenent de les circumstàncies personals i familiars que l'envolten i depenent de la inversió econòmica que es pot permetre. N'hi ha per tots els gustos i de tots colors.

Potser perquè vaig néixer al costat del mar, sempre m'ha agradat celebrar la revetlla a la platja. Allò de fer una foguera a la sorra i celebrar la festa tots aplegats al voltant del foc i acabar remullant-nos els peus a l'aigua del mar a mitjanit, tot demanant un desig en silenci, tal i com mana la tradició. 

Bé, aquesta tradició varia segons les localitats de mar o muntanya, però sí que és cert que es creu que la nit de Sant Joan les aigües cobren virtuts especials. Es deia que les fadrines augmentaven la seva bellesa si a mitjanit es rentaven la cara mentre deien:
"Sant Joan Baptista,
apòstol i evangelista,
per la virtut que Déu us ha dat,
feu-me tornar més maca que l'any passat."
També es creu que molts  mals i nafres poden guarir-se o millorar si es renten bé a mitjanit. 

Aquest any m'agradaria baixar a la platja i repetir aquella tradició de remullar-me els peus al mar a mitjanit, però ja fa anys que he desistit fins i tot d'intentar-ho. És una llàstima, però a la ciutat on visc, si vols celebrar la revetlla a la platja, has de saber que probablement no en sortiràs ben parat, així que jo m'ho pensaria dos cops abans de triar aquesta opció per gaudir d'una festa tan especial com és la revetlla de Sant Joan.

De totes maneres, per si algun agosarat s'hi atreveix, faig un avís per a navegants: 

-Estigueu atents als petards, ja que són llençats a tort i a dret de qualsevol manera i cap a  qualsevol lloc sense cap mena de control.

-Vigileu on us asseieu: la sorra és plena de vòmits i orins i si no esteu atents, podeu tornar a casa amb cert tuf de vés a saber què.

-Controleu allí on poseu els peus si per casualitat heu tingut la brillant idea de descalçar-vos, perquè podríeu acabar ensangonats fins al serení: totes les ampolles de vidre acaben trencades i escampades per tot arreu.

-Porteu taps pels oïdes o acabaran destrossats amb la tortura de l'electrolatino a uns decibels no massa aconsellats per a la salut auditiva.

-Vigileu amb els furts. Més d'un va a la platja sense la intenció de celebrar la revetlla.

Ara ja esteu avisats i jo, tal i com he dit, no aniré pas a la platja. No. Celebraré la revetlla a una masia amb uns quants amics i, bé, no hi ha mar, però sí que hi ha piscina, així que a mitjanit ja sabeu què estaré fent, les tradicions no s'han de perdre mai!! I perdoneu que no us confessi el desig, però és que no vull molestar els fats, no fos cas, que la nit de Sant Joan és màgica i tot és possible.

Així doncs, tant si teniu intenció de celebrar la festa a la platja (fent cas omís al meu advertiment), com si la celebreu en un altre lloc, us desitjo a tots que gaudiu d'una MOLT BONA REVETLLA DE SANT JOAN!!!




12 comentaris:

  1. La veritat és que el teu butlletí de precaucions a la platja no convida massa a celebrar la revetlla allà. Ara mateix no recordo si l'he celebrada algun cop a la platja, en un poble de platja sí, però no sé si sobre la sorra, era massa petit. No sóc massa d'aquesta tradició, ni m'agraden els petards, així que aquesta festa passa de puntetes pel meu calendari. Sí que la celebro, amb amics, amb un bon tiberi, companyia i així passa la nit, però és d'aquests dies que tothom té la necessitat de passar-ho bé, i en nom d'això es fan moltes animalades. I naturalment, no m'agrada quan la gent es descontrola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé on ha anat a parar la resposta al teu comentari, però avui m'he adonat que no es va publicar. Bé, et contesto avui de nou:

      Per celebrar la revetlla només fa falta una mica de coca, de crema, de fruita o de llardons (personalment em quedo amb la última), una mica de cava i una bona companyia, ja sigui familiar o d'amics. El tema dels petards penso que depèn de si agraden o no, però el que està clar és que per passar una bona estona no és necessari espaordir la gent amb pirotècnia a tothora. Un parell de coets i un parell de petards ja fan el fet i si es prefereix no tirar-ne, amb la resta ja n'hi ha prou per gaudir del solstici d'estiu.

      La gent descontrolada són la que provocaran, futurament, que les revetlles, en general, acabin en perill d'extinció. :(

      Elimina
  2. Jo la vaig celebrar fa 21 anys, a la platja, no recordó on. Tot el que expliques fa agafar por, però jo em pensava que parlaries de les fogueres que no deixen fer enlloc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Helena, i millor que estiguin prohibides o amb la quantitat d'animals solts que hi ha aquesta nit, embafats d'alcohol i de drogues de diversos tipus, encara acabarien per calar foc a tota la platja. És una llàstima que, per culpa dels brètols torra-collons, els que no ho som no puguem gaudir de les tradicions.

      Elimina
  3. No vaig fer res especial, com el Xexu, hi vaig passar de puntetes perquè cada vegada em fan més por els petards i els excessos. Llegir el teu post em recorda les vegades que ho havia celebrat a la platja pensant que seria una nit idíl·lica i acabava sent etílica :S

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cometre excessos no pot ser mai bo per a ningú. S'ha de gaudir de tot en la justa mesura i posar seny quan les coses comencen a posar-se maldades. El problema és que no tothom té la capacitat de controlar-se, està clar, per això passa el que passa.
      Però vaja, la platja, en bones condicions, és l'escenari perfecte per oferir-te una nit idíl·lica. La resta la poses tu i la companyia que hagis triat. ;)

      Elimina
  4. Déu ni do com has donat la volta al post! Pensava que seria nostàlgic i emotiu i ha acabat essent, com diu en XeXu, un butlletí de precaucions. Bé, potser el lloc no és tant important!

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no és tan important, però és on em porten els bons records que tinc de la revetlla, per això havia començat una mica més nostàlgica que de costum.

      De fet, volia escriure una crítica de com s'han degradat les revetlles, però el text va prendre un altre to i ja no el vaig voler canviar. Anava de revetlla i no podia fer tard! ;)

      Elimina
  5. La tradició era molt maca i servia per donar la benvinguda al solstici d'estiu, però tal i com se celebra avui dia no m'agrada gaire: odio els petards, els sorolls, els brètols i haver d'estar content perquè sí i a cop de calendari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Venero el silenci, així que els petards no són massa sant de la meva devoció, però reconec que quatre petards i quatre coets ben tirats la nit de Sant Joan em fan molt feliç. Sobretot perquè m'indiquen que l'estiu ja ha arribat. I, no ho puc evitar, sóc dona de llum, de sol i de bon temps. En gaudeixo moltíssim!!

      Elimina
  6. Jo vaig celebrar el Sant Joan amb la típica hamburguesa a la brasa de Sant Joan. El meu desig? No tacar-me amb la excessivament ensalsada hamburguesa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has provat amb el K-7?
      Fa miracles, sobretot amb els golafres! :))

      Elimina