"El futur pertany als qui creuen en la bellesa dels seus somnis." ELEANOR ROOSVELT







diumenge, 7 d’abril del 2013

DIGNITAT


El passat 24 de març, el diari Ara publicava l'entrevista que cada diumenge fa el director, Carles Capdevila, a la periodista Ana Pastor.

La periodista té un prestigiós i reconegut trajecte professional en informació nacional i internacional, tot i que molta gent la va conèixer quan presentava Los desayunos de TVE i, sobretot, pel soroll fet via internet i xarxes socials a causa de la polèmica originada en relliscar-li el vel que portava mentre entrevistava el president iranià Mahmud Ahmadineyad o, també, per la rèplica feta al president d'Equador, Rafael Correa, quan va ser l'entrevistat qui li feia les preguntes a ella i qui, amb audàcia, l'anomenà Anita.

En aquesta mateixa entrevista, en Correa afirmava la parcialitat de la premsa per afavorir els interessos polítics i econòmics d'un país i la Pastor li ho rebatia puntualitzant que la premsa s'utilitzava com a intermediària entre els ciutadans i els governs i que, excepte algun cas esporàdic, els mitjans de comunicació eren professionals independents i imparcials.

Vuit mesos després, RTVE tornava a entrevistar el president Correa però la periodista ja no era l'Anita. De fet, ja feia gairebé tres mesos que no treballava per a la televisió pública espanyola. L'havien cessat del programa i, posteriorment, ella va decidir plegar de la cadena, bàsicament per les evidents desavinences amb el nou equip directiu nomenat pel partit del govern.

En l'entrevista que comentava a l'inici del post, el director del diari Ara, Carles Capdevila, li preguntava si es considerava una persona rebel. La Pastor deia que prefereix la paraula inconformisme a la rebel·lia  i afirmava que s'ha de fer un periodisme inconformista, crític i de contrapoder. Màximes que la van portar fins a l'acomiadament de RTVE però que l'han refermat com una de les abanderades del periodisme de qualitat, mantenint-se fidel a la seva dignitat i mostrant coratge per afrontar les conseqüències de les seves decisions.

No és estrany que, durant la segona entrevista feta per RTVE, el president d'Equador, recordant la primera entrevista que li havia fet l'Anita, en preguntar per ella a la nova entrevistadora i rebre per resposta un simple "ya no está", acabés per dir un irònic "¿no decía que había independencia en los medios?". *

Llàstima que la periodista novella de la cadena pública no va encertar a contestar-li res, encara li queda molt camí per recórrer i per aprendre. Tot i que, de fet, potser no té massa ganes de recórrer res ni d'aprendre res, però sí de mantenir el seu lloc de treball.

Ho comprenc, sí, però no ho comparteixo. Anomena-ho dignitat, si vols.


* 16 de novembre de 2012, Canal 24 de RTVE.


12 comentaris:

  1. Ana Pastor s'ha guanyat una fama de rigorosa i independent que no hauria de sorprendre a ningú. És una periodista com haurien de ser els periodistes, com ens fan veure a algunes pel·lícules, oi? El que la fa tan especial és precisament la que la va substituir en l'entrevista al tal Correa. No ella concretament, sinó tots els altres periodistes 'venuts'. Malauradament, així com tots els polítics ens semblen corruptes avui en dia, tots els periodistes ens semblen venuts. I quan en surt un d'honrat, o de digne, oh sorpresa. És l'excepció en el que hauria de ser la regla. Ja veus com anem.

    ResponElimina
  2. Xexu:

    Una llàstima que no hi hagi més periodistes que es regeixin per aquests principis. És tan habitual veure tendències polítiques en televisió, ràdio i premsa que fa angúnia.

    ResponElimina
  3. És díficil no trair els principis, sobretot quan està en joc la feina. Quan algú ho aconsegueix se li ha de valorar.

    ResponElimina
  4. mentre la politica domini la informacio no acabarem de fer net amb la censura.
    quina llibertat mes hipocrita.

    ResponElimina
  5. Loreto:

    Precissament perquè la feina està en joc, s'ha d'intentar no trair els principis, perquè si no, tots acabem sent titelles en mans dels nostres superiors.

    ResponElimina
  6. Joan Gasull:

    Doncs ho deuen fer molt bé aquests polítics, perquè moltíssima gent pensa que avui en dia no n'hi ha, de censura. Quins il.lusos!

    ResponElimina
  7. Dignitat? què es això? es menja? serveix com a combustible pel ferrari?

    ResponElimina
  8. No home, no!
    És una tendeècia alternativa. Hi ha els indies, els living-slow, els geeks, els hippies... i els dignitat. Però són tan alternatius que gairebé no tenen seguidors. :P

    ResponElimina
  9. Molt d'acord amb tu, Marion, i els altres blogaires. De fet, jo diria que els mitjans de comunicació són la pedra angular del sistema. En dictadura tothom sap de quin peu calcen, per això és precisament en democràcia i amb suposada llibertat d'expressió on els poderosos se'n surten, manipulant. La perversió dels nostres temps.

    ResponElimina
  10. Cafè:

    En són tantes, les perversions, que és difícil pensar que anem cap a bon port.
    Veure que alguns de vosaltres penseu com jo, obre la porteta de l'esperança. Potser algun dia serà una gran porta i estarà oberta de bat a bat.

    ResponElimina
  11. Julian Assange a la contraportada de La Vanguardia: "Els mitjans de comunicació defineixen el que és possible o no a les urnes i estan dominats per l'elit que els pot pagar, conxorxada amb els governs".

    ResponElimina
  12. Cafè:

    Toma ya!!
    Es pot dir més alt però no més clar! :(

    ResponElimina